Car park funding in place

NHS TAYSIDE has finally agreed to stump up the £61,000 needed to create a new car park on Common Good land next to Arbroath Infirmary.

Parking has been a major problem around the hospital for many years as there are a limited number of spaces and on-street parking has been causing a headache for people living near to the infirmary.

However, just before Christmas members of Angus Council agreed that Common Good land adjacent to the hospital building could be converted into a car park.

They also agreed on a one off payment of £27,000 from the town’s Common Good Fund to help finance the project.

And on Thursday, NHS Tayside’s endowment board agreed to put up the remaining £61,000 needed to pay for the development.

The issue was considered by the health board last year but the decision was referred until now so more information could be gathered.

With the hospital holding many outpatient clinics and also having a renal dialysis unit, traffic in the area has increased dramatically in recent years.

The development still requires planning permission and, if granted, it is hoped a new car park at the infirmary could be in operation later this year.

Arbroath councillor David Fairweather who has been pushing for more spaces at the hospital was delighted by the news.

He explained: “I’m absolutely thrilled that this is finally being solved and hopefully it will solve all the problems and complaints surrounding parking there.

“As far as I’m concerned the sooner we get this car park in place the better and I know Angus Council have plans to make it user friendly and landscaped so it has a nice visual effect.

“This has been a long time coming after the idea of parking on Common Good land was first mooted by Councillors [Bob] Spink and [Alex] King.

“And now I’m just glad that this is coming to an end.”

NHS Tayside had previously tried to create more spaces for cars inside the grounds of Arbroath Infirmary, but it did little to alleviate the parking problem.

It is thought that staff at the hospital will be encouraged to use parking at the rear of building to free up the new spaces for patients and visitors.

Twitter: @JenniferNewton1