Arbroath architect firm scoops award for sustainability

Staff at The Voigt Partnership Limited with the award
Staff at The Voigt Partnership Limited with the award

An Arbroath architect firm has scooped an award for a sustainable development they built in Aberdeenshire.

The Voigt Partnership, based in Erskine House Business & Design Centre, won Aberdeenshire Council’s Commendation for Innovative Sustainable Development on September 1.

The development is walled garden house, which is part of a masterplan produced for nine buildings in Pittrichie, Aberdeenshire, including several listed buildings.

The walled garden plot is enclosed on all four sides by a tall stone wall and sheltered by mature planting creating a secluded, hidden space.

Planning negotiations requested a single storey modern building that would be hidden from outside the walled garden.

The design is a single storey building in a cruciform plan shape creating four wings of accommodation: garage, bedroom, living and guest.

Aerial photo of the finished walled garden house in Pitrichie

Aerial photo of the finished walled garden house in Pitrichie

The large open plan kitchen/dining/lounge at the centre joins all of the wings and functions as the heart of the home.

The low rise roof is finished in a grass sedum, so as to be almost hidden from outside of the walled garden and help the building to disappear into the site, whilst solar photovoltaic panels on the roof provide much of the house’s electricity needs.

Large folding glass doors in living and bedrooms areas open onto expansive interlinked south facing decking, enclosed via a lightweight timber brise soleil.

Externally the house is clad in natural stone from a local quarry and a cream render.

The result is a modern, sleak house with high quality finishes that the client is “delighted” with.

David Rhodes, client, said; “The Voigt Partnership helped to transform our dreams into plans, and plans into a finished building.

“They supported us through the whole process from concepts to completion.”

Jonathan Reeve, architect at The Voight Partnership, said: “The Voigt partnership is delighted to receive recognition for our house design, the team and client worked really well together to produce a striking sustainable house, which is so important these days with high and rising energy costs.”

In 2014, The Voigt Partnership won a DIA Award for Best Project on the Drawing Board for a spiral house in a walled garden at Lunanbank Farm, which is now on the market.